Wednesday, February 23, 2011

Masak Lemak Ikan Parang

Masak Lemak Ikan Parang

Bahan-bahan

2-3 keping ikan parang lagi sedap kalau ada telur..
cili mesin 3-4 sudu besar
kunyit sserbuk 2-3 sudu ikut suka warna kuningnya
bawang merah 2 ulas
daun limau 2 helai
santan 2 cawan
(sebenarnya ummi kurang pandai sukat sukat ni ..biasa main campak campak je)
3 keping asam keping
garam secukup rasa

Cara-cara
Naikkan rencah dahulu... cili, bawang dan kunyit serbuk campurkan dengan secawan air. Bila mendidih masukkan ikan. Tunggu mendidih agak agak dan separuh masak masukkan santan dan daun limau. Kacauuuu hingga masak supaya santan tidak bergentel. Dah siappppp...senangkannnn...sempoii

2 comments:

nor said...

salam nak sedap letak daun kunyit dan serai...
takde serai takpe, daun kunyit ..sedikit halia masa nak didihkan rencah tadi...kasi buang angin ..kelapa kan sejuk...
Daun kunyit diracik sikit tak pun siat aja...kalau tak pun kalau nak sedap lagi masak ikan sungai spt haruan etc..letak daun tu dan kemangi...best..santam pekat letak asam keping sekeping, 3 rasa, infact macam2 rasa.. lemak, pedas, masam masam...
kalau ada pokok asam gelugur,pucuk dia hiris nipis nipis dengan daun kunyit..sedap jadi sayur makan dengan nasi..

telur ikan parang...sedap..asam pedas letak limau purut sedap tu...

ummi said...

terima kasih Puan nor....

Buah cempelak di ats bukuit..
bila dah masak..kasik la rasa sikit..

terima kasih ats tunjuk ajar ya... :)