Tuesday, February 22, 2011

Kari Kepala Ikan Jenak


Kari kepala Ikan Jenak


Bahan- bahan

1 ekor ikan jenak size dalam sekilo
Rempah ikan..tak kira la cap apa... adabi ke mak siti ke
Santan pekat 2 cawan
Asam jawa segenggam dicapur dengan semangkuk air..lagi pekat lagi sedap
5 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
1 inci halia
3 sudu besar cili mesin
1 sudu besar serbuk kunyit
1-2 btg cili hidup untuk hiasan
5 batang bendi
2 biji tomato
Daun kari
sesudu kecil halba
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu serbuk ketumbar

Cara-Cara

Ikan basuh bersih bersih siap selawat sekali ya. Panaskan minyak tumis halba dan daun kari selepas itu masukkan bwg bsar, bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk hancur. Masukkan cili mesin dan kunyit serbuk, tumis hingga garing. Bila dah garing masukkan air assam jawa. tunggu hingga mendidih masukkan ikan dan bendi. Bila dah mengelegak masukkan santan. Cair atau pekat ikut suka... tambah kan air saja. Bila hampir masak baru masukkan tomato dan cili supaya tomato tidak hancur.

Selamat mencuba...kalau tak sedap jangan salahkan ummi ya.......
sekadar satu perkongsian



3 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Wah, ummi, cokodok bawang cicah kari pun sodap....lapar pulak...

ummi said...

cekodok bwg taruk berger..sedappp...

alang tak nak cuba...

ummi said...
This comment has been removed by the author.