Tuesday, February 22, 2011

Masak Lemak Siput Sedut


Masak Lemak Siput Sedut


Bahan -bahan

Siput sedut 1 kilo
Santan (dalam sebiji setengah kelapa)
Bwg merah/ bwg besar sebelah
Kunyit serbuk ikut kuning
cili mesin 2 - 3 sudu ikut pedas
Daun kunyit
Lagi sedap kalau ada sayur keladi
(kalau masuk sayur keladi..keladi ni kena rebus sampai empuk dulu)

Cara-cara

Siang siput dan basuh bersih (jgn lupa selawat ya..biar bersih makanan yg kita makan) Naikan rencah bawang merah, cili, kunyit dan sedikit air bersama siput. Agak-agak dah mendidih masukkan santan dan daun kunyit. Kacau supaya santan tak bertaik... (maksudnya santan tu tak begentel gentel) kalau ada sayur keladi masukkan dan kacau lagi. Kacau hingga mendidih... dah siap ...jommm makan

2 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Ini kegemaran aku dan dia.Nak katuk malas.Bila terjumpa masakan ini di gerai, terus cekup. Sedut jangan tak sedut. Jadi jangan lupa alang,ya ummi

ummi said...

nanti kat tempat makan ummi tulis nama ALANG besar besar...supaya bila makan ingat alangg.... hahaha