Masak Lemak Siput Sedut
Bahan -bahan
Siput sedut 1 kilo
Santan (dalam sebiji setengah kelapa)
Bwg merah/ bwg besar sebelah
Kunyit serbuk ikut kuning
cili mesin 2 - 3 sudu ikut pedas
Daun kunyit
Lagi sedap kalau ada sayur keladi
(kalau masuk sayur keladi..keladi ni kena rebus sampai empuk dulu)
Cara-cara
Siang siput dan basuh bersih (jgn lupa selawat ya..biar bersih makanan yg kita makan) Naikan rencah bawang merah, cili, kunyit dan sedikit air bersama siput. Agak-agak dah mendidih masukkan santan dan daun kunyit. Kacau supaya santan tak bertaik... (maksudnya santan tu tak begentel gentel) kalau ada sayur keladi masukkan dan kacau lagi. Kacau hingga mendidih... dah siap ...jommm makan
2 comments:
Ini kegemaran aku dan dia.Nak katuk malas.Bila terjumpa masakan ini di gerai, terus cekup. Sedut jangan tak sedut. Jadi jangan lupa alang,ya ummi
nanti kat tempat makan ummi tulis nama ALANG besar besar...supaya bila makan ingat alangg.... hahaha
Post a Comment